فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال دوازدهم شماره 45 (پاییز 1400)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال دوازدهم شماره 45 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اکرم ملکزاده*، علیرضا آقایوسفی صفحات 1-14
    مقدمه

    با توجه به افزایش فروپاشی نظام خانواده، محققان بر شناسایی عوامل موثر بر سازگاری زوجین که منجر به دوام خانواده می شود تمرکز نموده اند. بر همین اساس  هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی و آزمون الگویی از رابطه نیرومندی خود و سازگاری زوجین با میانجی گری خود میان بینی و تمایز یافتگی خود در میان زوجین شهر شیراز بود.

    روش

    جامعه آماری شامل زوجین شهر شیراز بودند که 250 نفر(125 زن، 125 مرد) از آنها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های تمایز یافتگی خود(2011)، نیرومندی خود (1975)، خود میان بینی (2011) وسازگاری زناشویی (1989)  پاسخ دادند. داده های پژوهش حاضر به کمک نرم افزار  SPSSوAMOS با استفاده از روش معادلات ساختاری انجام شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش، نشان داد نیرومندی من هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم  از طریق تمایز یافتگی خود و خود میان بینی بر سازگاری زناشویی موثر است.  و الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است .

    نتیجه گیری

    این مدل  به دلیل تمرکز بر عوامل فردی در سازگاری زناشویی می تواند نقش مهمی در کاهش تعارضات زناشویی داشته باشد به نحوی که 40 درصد از سازگاری زناشویی  توسط متغیر های مطرح شده در این مدل تبیین می شود.

    کلیدواژگان: نیرومندی من، خود میان بینی، خود تمایزگری، سازگاری زناشویی. زوجین
  • محمدرئوف فتاحی، محسن رسولی*، کیانوش زهراکار صفحات 15-34
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تاثیر دو روش مشاوره گروهی مبتنی بر زوج درمانی گاتمن و سیستمی-رفتاری بر صمیمیت زناشویی زنان متاهل شهر تهران می باشد.

    روش

    پژوهش از نوع آزمایشی با اندازه گیری مکرر و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل می باشد و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های صمیمیت زناشویی الکسیس. جی واکر و لیندا تامپسون (MIS) استفاده شد. تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام گرفت. جامعه آماری موردنظر شامل 100 نفر از زنان متاهل شهر تهران می باشد که داوطلبانه در سال 1398 به مراکز مشاوره فرا ذهن و مهمید تهران مراجعه کردند. تعداد 36 نفر که دارای کمترین نمرات از پرسشنامه صمیمت زناشویی بودند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 12 نفری قرار گرفتند. گروه های آزمایش و کنترل به صورت تصادفی انتخاب و هیچ مداخله ای روی گروه کنترل انجام نشد. پیش آزمون از هر سه گروه به عمل آمد و پس از پایان 14جلسه90 دقیقه ای زوج درمانی گروهی، پس آزمون گرفته شد و یک ماه بعد، آزمون پیگیری از گروه ها به عمل آمد.

    یافته ها

    نتایج  داده ها نشان داد که زوج درمانی به شیوه گاتمن و زوج درمانی سیستمی-رفتاری روی صمیمت زناشویی موثر بوده و این اثرگذاری در مرحله پیگیری هم پایدار بوده است، اما تفاوت معناداری بین این دو رویکرد ازلحاظ اثربخشی روی صمیمت زناشویی دیده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی رویکردهای مورد مطالعه ، توصیه می شود از این رویکردها در مراکز مشاوره خانواده برای افزایش صمیمیت و رضایت زناشویی استفاده شود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، روش گاتمن، سیستمی-رفتاری، صمیمت زناشویی
  • عبدالرسول کاویانی، حجت الله جاوید*، حسین بقولی، مجید برزگر صفحات 35-48
    مقدمه

    اعتیاد به مواد مخدر با طیف گسترده ای از بیماری ها، اختلالات و ناتوانی ها در ارتباط است. هدف از انجام این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان مصاحبه انگیزشی و ماتریکس با رویکرد شناختی - رفتاری بر افسردگی و بهبود کیفیت زندگی در مصرف کنندگان ماری جوانا بوده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با سه گروه (دو گروه آزمایش، یک گروه درمان مصاحبه انگیزشی، یک گروه درمان ماتریکس با رویکرد شناختی - رفتاری و یک گروه کنترل) بود .جامعه ی پژوهش حاضر کلیه افراد وابسته به ماری جوانا شهر شیراز بودند. نمونه آماری از افراد وابسته به ماری جوانا مراجعه کننده به بیمارستان محرری شهر شیراز انتخاب شدند. افراد به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های کیفیت زندگی ویر شربورن و افسردگی بک استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان ماتریکس و مصاحبه انگیزشی با گروه کنترل تفاوت معنادار داشتند، اما درمان ماتریکس با مصاحبه انگیزشی اثربخشی متفاوتی با هم نداشتند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که هر دو درمان را می توان به عنوان درمانهای مکمل داوریی در افراد وابسته به ماری جوانا به کار برد.

    کلیدواژگان: درمان مصاحبه انگیزشی، درمان ماتریکس با رویکرد شناختی - رفتاری، افسردگی، کیفیت زندگی، مصرف کنندگان ماری جوانا
  • نازی رمضانی گل افزانی، ابوالفضل کرمی*، رضا رستمی صفحات 49-58
    مقدمه

    . این پژوهش با هدف تعیین اثر بخشی تحریک الکتریکی از روی جمجمه با جریان مستقیم بر حافظه کاری کلامی کودکان با کم توانی ذهنی خفیف انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کودکان 7 تا 14 ساله ای بود که جهت ارزیابی بالینی به کلینیک آتیه تهران مراجعه کرده و بر اساس مصاحبه بالینی و نسخه ی نوین هوش آزمای تهران - استانفورد بینه (1385) ، در گروه کودکان با کم توانی ذهنی خفیف قرار گرفتند.  گروه نمونه شامل 30 کودک واجد شرایط داوطب بود که با روش نمونه گیری در دسترس، از جامعه مذکور وارد مطالعه شده و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش 5 جلسه متوالی tDCS دریافت کردند و پس از اتمام جلسات، از هر دو گروه آزمایش و گواه مجددا آزمون هوش تهران- استانفورد بینه به عمل آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و بوسیله آزمون کوواریانس تک متغیری تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معناداری در همه آزمونها 01/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تحریک الکتریکی قشر مغز، باعث افزایش عملکرد حافظه کاری در گروه مداخله در مقایسه با گروه گواه، شد (002/0=P).

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که می توان از روش تحریک الکتریکی قشر مغز بوسیله جریان مستقیم (tDCS) جهت بهبود عملکرد حافظه کاری کلامی در کودکان دارای کم توانی ذهنی خفیف استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم مغز، حافظه کاری کلامی، کم توانی ذهنی خفیف، هوش آزمای تهران استانفورد بینه
  • حمید اسدی، مسعود محمدی*، قاسم نظیری، اعظم داودی صفحات 59-78
    مقدمه

    اختلال اضطراب اجتماعی بسیار ناتوان کننده است که به مختل شدن بسیاری از جنبه های زندگی، و در موارد شدید به کاهش کیفیت زندگی فرد منجر می شود. بنابراین بکارگیری درمان تجربی فراتشخیصی یکپارچه نگر ضروری می باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی و مقایسه اثربخشی ماتریکس درمان پذیرش و تعهد و درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت بر اضطراب اجتماعی، انعطاف پذیری پذیرش و عمل، زندگی ارزشمند و شفقت به خود انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی با طرح آزمایشی تک آزمودنی با خط پایه چندگانه ناهمزمان بود که به روش نمونه گیری هدفمند در طی 12 جلسه 60 دقیقه ای، با پیگیری2 ماهه بر روی 6 دانشجوی مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی اجرا شد. برای مقایسه نتایج این دو الگوی درمانی یکپارچه نگر، از مقیاس اضطراب اجتماعی لیبویتز، هیمبرگ و همکاران، (1999)، پرسشنامه انعطاف پذیری پذیرش و عمل- نسخه دوم بوند، و همکاران (2011)، پرسشنامه زندگی ارزشمند ویلسون و همکاران (2010) و مقیاس خود شفقت ورزی- فرم کوتاه ریس و همکاران (2011)، استفاده شد. داده ها با روش ترسیم دیداری، درصد بهبودی، شاخص تغییر پایا و شاخص های شش گانه کارایی بالینی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو روش ماتریکس درمان پذیرش و تعهد و درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت در کاهش اضطراب اجتماعی (1.96->Z) و افزایش انعطاف پذیری پذیرش و عمل، خود شفقت ورزی و زندگی ارشمند در مرحله آخر درمان و مرحله پیگیری موثر و معنادار است (1.96Z>). همچنین نتایج این پژوهش در مرحله پیگیری نیز نشان دهنده تداوم اثربخشی و کارایی این دو مداخله یکپارچه نگر بر اختلال اضطراب اجتماعی بود.
     

    بحث و نتیجه گیری

    این پژوهش از اثربخشی و کارایی بالینی ماتریکس درمان پذیرش و تعهد و درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت در دانشجویان با اختلال اضطراب اجتماعی حمایت می کند.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، خود شفقت ورزی، زندگی ارزشمند، ماتریکس درمان پذیرش و تعهد، درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شققت
  • مهدی یوسف نیا پاشا، شهره قربان شیرودی*، علیرضا همایونی صفحات 80-92
    مقدمه

    یکی از مهمترین متغیرها در موضوع خانواده و روابط زوجین، سازگاری زناشویی است. بنابر این، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش باورهای ارتباطی در پیش بینی سازگاری زناشویی با میانجیگری مهارگری زناشویی صورت گرفت.

    روش

    جامعه ی آماری پژوهش، شامل زنان متاهل شهرستان بابلسر بودند که حداقل 3 سال  سابقه زندگی مشترک داشته و میزان تحصیلات آنان حداقل تا پایان دبیرستان بود. در پژوهش حاضر، تعداد 305 نفر با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه ها پاسخ دادند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های سازگاری زناشویی، مهارگری زناشویی و باورهای ارتباطی استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده در نرم افزار Amos   و با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری صورت پذیرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد همبستگی مثبت و معنی داری بین متغیرهای باورهای ارتباطی کارآمد و مهارگری زناشویی با سازگاری زناشویی وجود دارد. همچنین همبستگی منفی معنی داری بین متغیرهای باورهای ارتباطی ناکارآمد (باوربه مخرب بودن مخالفت، باوربه تغییرناپذیری همسر، باور به ذهنخوانی، باور به کمال گرایی جنسی و باور به تفاوتهای جنسی) و مهارگری زناشویی (مهارگری هیجانی، مهارگری بی توجهی، مهارگری خشونت کلامی، مهارگری انزوا و مهارگری پنهانکاری) با سازگاری زناشویی درآزمودنی ها وجود دارد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های پژوهش حاضر، می توان گفت هر دو متغیر باورهای ارتباطی و مهارگری زناشویی اثری مستقیم بر سازگاری زناشویی دارد.

    کلیدواژگان: باورهای ارتباطی، مهارگری زناشویی، سازگاری زناشویی
  • افسانه غریبی، نعمت الله صالحی* صفحات 93-106
    مقدمه

    توانایی برخورد با چالش های زندگی نیازمند سازگاری فردی و اجتماعی و توانایی حل مساله سازنده است. بر این اساس استفاده از رویکردهایی که بتواند دانش آموزان را برای برخود موثر با تکالیف پیش رو آماده کند، ضروری است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مشاوره با رویکرد تحلیل تبادلی بر سازگاری فردی و اجتماعی و سبک های حل مساله دانش آموزان متوسطه دوم بود. 

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. ابتدا پیش آزمون با استفاده از ابزارهای پژوهش  بر روی هر دو گروه اجرا شد، سپس مداخله گروه آزمایشی با رویکرد تحلیل تبادلی انجام گرفت و در انتها مجددا پس آزمون توسط هر دو گروه تکمیل شد و نتایج مقایسه شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزن دختر متوسطه دوم در شهر فیروزآباد در 6 ماهه پاییز و زمستان 1398 بود که در مدارس این شهر مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه 30 نفر بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به تصادف در دو گروه 15 نفره آزمایشی و گواه گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سازگاری سینها و سینگ (1993) و سبک های حل مساله کسیدی و لانگ (1996) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات سازگاری و مولفه های سازگای فردی و اجتماعی و سبک های حل مساله سازنده در پس آزمون در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافته است. همچنین نتایج نشان داد که میانگین نمرات سبک های حل مساله غیرسازنده در پس آزمون در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که مشاوره با رویکرد تحلیل تبادلی بر سازگاری فردی و اجتماعی و سبک های حل مساله دانش آموزان متوسطه دوم اثربخش است.

    کلیدواژگان: رویکرد تحلیل تبادلی، سازگاری فردی و اجتماعی، سبک های حل مساله
  • ایمان روحی دهکردی* صفحات 107-119
    مقدمه

    عوامل فراوانی می تواند باعث ایجاد استرس والدینی و کاهش رضایت زناشویی شود که داشتن فرزندی با نشانه های نقص توجه/بیش فعالی از جمله آنهاست. لذا هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان بر استرس والدگری و رضایت زناشویی در والدین کودکان مبتلا به کاهش توجه/بیش فعالی بود. روش پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون  پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری شامل کلیه والدین دارای کودک نقص توجه/بیش فعالی در شهر تهران  بود.

    روش

    روش پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون  پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری شامل کلیه والدین دارای کودک نقص توجه/بیش فعالی در شهر تهران  بود. نمونه آماری 30 نفر از این افراد بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایشی و کنترل به تصادف گمارده شدند. هر دو گروه در دو نوبت به پرسشنامه های استرس والدینی  و رضایت زناشویی پاسخ دادند. سپس گروه آزمایشی 8 جلسه آموزش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان را دریافت کردند، اما گروه کنترل هیچ درمانی نگرفت. اطلاعات به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج کلی نشان داد که آموزش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان بر استرس والدینی و ابعاد آن یعنی آشفتگی والدین، تعامل ناکارآمد والد و کودک و ویژگی هابی کودک دشوار و رضایت زناشویی والدین دارای کودک مبتلا به نقص توجه/بیش فعالی تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که آموزش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان باعث کاهش استرس والدینی و بهبود رضایت زناشویی در  والدین کودکان مبتلا نقص توجه/بیش فعالی می شود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، استرس والدینی، رضایت زناشویی، نقص توجه، بیش فعالی
  • سید عبدالله امیری ارجمند*، بهرام میرزاییان، سید محمد باغبانیان صفحات 121-135
    مقدمه

    هدف از این پژوهش مقایسه دارودرمانی و مدیریت شناختی رفتاری استرس بر کاهش اجتناب شناختی و ناگویی هیجانی (بعنوان دو سبک مقابله ای ناکارآمد در برابر استرس) در بیماران مبتلا به سردردهای تنشی می باشد.

    روش

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد 40 نفر از افراد مبتلا به سردرد تنشی شهرستان ساری به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در چهار گروه 10 نفره تقسیم شدند. گروه اول صرفا درمان با مدیریت شناختی رفتاری استرس دریافت نمودند. گروه دوم صرفا درمان دارویی شدند، گروه سوم همزمان دو درمان مذکور را دریافت نمودند و گروه چهارم هیچ درمانی دریافت ننمودند. آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه های اجتناب شناختی و ناگویی هیجانی را تکمیل نمودند.

    یافته ها

    نتایج با نرم افزار spss و آزمونهای ناپارامتریک تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند، گروه اول (مدیریت استرس) و گروه سوم (مدیریت استرس و دارودرمانی) طی آزمون کروسکال والیس بیشترین رتبه را در کاهش اجتناب شناختی و ناگویی هیجانی کسب نمودند. گروه دوم (دارودرمانی) و گروه چهارم (بدون درمان) کمترین رتبه را در کاهش متغیرهای مذکور کسب نمودند. طبق آزمون مان ویتنی مشخص شد تفاوت نمرات دو گروه صدر جدول با گروه های پایین جدول معنادار می باشد.

    نتیجه گیری

    وجود مدیریت استرس در گروه های صدر جدول و وجود تفاوت معنادار بین گروه های صدر جدول و گروه های پایین جدول نشان دهنده تاثیر مثبت مدیریت استرس بر کاهش اجتناب شناختی و ناگویی هیجانی می باشد. این نتیجه برای روانشناسان و مبتلایان به سردردهای تنشی مهم است چراکه از روش مدیریت شناختی رفتاری استرس می توان به اصلاح برخی سبک های مقابله ای ناکارآمد درمقابل استرس پرداخت و از آن طریق به درمان سردردهای تنشی اقدام نمود

    کلیدواژگان: اجتناب شناختی، ناگویی هیجانی، مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری
  • زهره حاتمی، فریبا حسنی*، رویا کوچک انتظار، فاطمه گلشنی صفحات 137-146
    مقدمه

    هدف از این پژوهش بررسی نقش واسطه‏‏ای تنظیم شناختی هیجان در رابطه با ناگویی خلقی و رفتار والدینی بر مبنای نگرش به خوردن  در دانش آموزان دختر بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش‏آموزان دختر مدارس دوره دوم متوسطه شهر تربت حیدریه خراسان رضوی  (2832N=) در سال تحصیلی 99-1398 بود  که از بین آنها تعداد 390 نفر بر اساس فرمول اسلووین و به روش نمونه‏گیری خوشه‏ای چندمرحله‏ای انتخاب و پرسشنامه های ناگویی خلقی، شیوه های فرزندپروری بامریند، وارسی بدنی ریس و همکاران و تنظیم شناختی گارنفسکی و همکاران را تکمیل نمودند. اطلاعات بدست آمده با روش معادلات رگرسیونی با کمک نرم افزار23 Spss و 18 Amos تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    همبستگی مثبت معنی داری بین متغیرهای ناگویی خلقی، رفتار والدینی سهل گیر و مستبد و تنظیم شناختی هیجان ناسازگار با نگرش به خوردن وجود دارند. همچنین همبستگی منفی معنی داری بین متغیرهای رفتار والدینی قاطع و اطمینان بخش و تنظیم شناختی هیجان سازگار با نگرش به خوردن وجود دارند (01/0>P). همچنین مسیر غیرمستقیم نگرش به خوردن بر اساس ناگویی خلقی و رفتار والدینی با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان سازگار و ناسازگار معنادار بود به طوری که 57 درصد از متغیر نگرش به خوردن را پیش بین نمودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می‏توان با آموزش شیوه‏های فرزندپروری و مهارت‏های تنظیم شناختی هیجان، در شکل‏گیری رفتارها و نگرش‏های مناسب مربوط به خوردن و بهبود آن تاثیر گذاشت.

    کلیدواژگان: نگرش به خوردن، رفتار والدین، ناگویی خلقی، تنظیم شناختی هیجان
|
  • Akram Makekzadeh *, Alireza Agha Yusufi Pages 1-14
    Introduction and aim

    Due to the increasing collapse of the family system, researchers have focused on identifying the factors affecting the couple's adjustment that lead to family longevity. The aim of this study was to design and test a model of ego- strength relationship and marital compatibility through mediation of ego-centrism and self- differentiation among couples in Shiraz city.

    Materials and Methods

    In this descriptive -analytical an study, statistical population included couples of Shiraz city, which 250 of them (125 females, 125 males) that were selected using available sampling method and completed ego- strength(1975) and ego-centrism( 2011)and self- differentiation (2011) and Marital compatibility(1989) questionnaires. The data of the present study were performed using SPSS and AMOS software using structural equation method.

    Finding

    The results showed ego-strength can affect positively marital adjustment both directly and indirectly through mediation of self-differentiation and ego-centrism.

    Conclusion

    This model can play an important role in reducing marital conflicts due to its focus on individual factors in marital adjustment, so that 40% of marital adjustment can be explained by the variables in this model.

    Keywords: ego-strong, marital compatibility, ego-centrism, self- differentiation. couples
  • Mohammadraof Fattahi, Mohsen Rasouli *, Kiyanush Zahrakar Pages 15-34

    Current study's aim is to investigate and compare the effect of two methods, group counseling based on Gottman couple therapy and systemic-behavioral method on marital intimacy of married women in Tehran. The research is an experimental one with repeated measurement with pre-test, post-test and follow up with two experimental groups and one control group and to collect data from the Alexis J. Walker and Linda Thompson Marital Intimacy Questionnaire (MIS) were used. Univariate analysis of covariance was performed using SPSS software version 23. The statistical population Included 100 married women who voluntarily referred to Mahmed and FraZahn Counseling Centers in Tehran in 2019.From this population, 36 people who received the lowest scores of the Marital Intimacy Questionnaire were selected and randomly divided into three groups of 12 each. Experimental and control groups were selected randomly and no intervention was performed on the control group. Pre-test was performed on all three groups and after of 14 sessions of 90 minutesgroup couple therapy, post-test was taken and one month later, follow-up test was performed on the groups.The Results showed that: Gottman method couple therapy and systemic-behavioral on marital intimacy has been effective and that this effect had remained constant in the follow-up phase but there was no significant difference between these two methods in terms of effectiveness on marital intimacy.

    Keywords: couple therapy, Gottman method, systemic-behavioral, Marital intimacy
  • Abdolrasoul Kaviani, Hojjatullah Javid *, Hossein Baghooli, Majid Barzegar Pages 35-48

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of motivational interviewing and matrix treatment with Cognitive-Behavioral Approach on depression and quality of life in marijuana users. Experimental research method along with pretest-posttest design used with three groups (two experimental groups, a motivational interviewing group, a matrix treatment group and a control group). The statistical population was all marijuana addicts in Shiraz. Statistical samples were selected from marijuana addicts referred to Mehrari Hospital in Shiraz. Individuals were randomly assigned to three groups (15 people in each group). Weir Scherborn quality of life Scale and Beck Depression were used to collect data. The results showed that matrix treatment and motivational interviewing were significantly different from the control group, but matrix treatment with motivational interviewing were not different in effectiveness. Therefore, both therapies can be used as adjunctive therapies in marijuana addicts.Keywords: motivational interviewing, matrix treatment with Cognitive-Behavioral Approach , depression, quality of life , marijuana users

    Keywords: Motivational Interviewing, matrix treatment with Cognitive-Behavioral Approach, Depression, Quality of life, marijuana users
  • Nazi Ramezani Golafzani, Abolfazl Karami *, Reza Rostami Pages 49-58

    One of the most important areas of cognitive impairment in children with intellectual disabilities is related to working memory. Transcranial direct current stimulation (tDCS) is a noninvasive brain stimulation that has been studied as a way to increase cortical excitability and enhance working memory. This research aimed to analyze the efficacy of tDCS on verbal working memory of children with borderline intellectual functioning. The research method was quasi-experimental pretest-posttest design with control group. The statistical population was children who visited the Atieh clinic and were diagnosed with mild mental disability based on clinical interview and Tehran-Stanford-Binet IQ scale. Through convenience sampling, 30 people were collected from this population and were assigned randomly into experimental and control groups. The experimental group was provided 5 consecutive sessions of electrical stimulation in the Dorsolateral prefrontal cortex area with an intensity of 1 mA and a duration of 30 minutes. The data was analyzed using one-way ANCOVA and results illustrated that the Transcranial direct current stimulation (tDCS) interventions has statistically meaningful positive effect on the verbal working memory of the children with borderline intellectual functioning

    Keywords: Verbal Working memory, Transcranial direct current stimulation (tDCS), mild intellectual disabilities
  • Hamid Asadi, Masoud Mohammadi *, Ghasem Naziri, Azam Davoodi Pages 59-78
    Introduction and aim

    Social anxiety disorder is one of the most difficult anxiety disorders in resistance to therapy.Therefore, the use of unified transdiagnostic experimental therapy is essential.The present study aimed to evaluate the effectiveness of the ACT Matrix and ACT Focused on Compassion on social anxiety disorder.

    Methods

    This study was a clinical trial with a single-case experimental study non-concurrent multiple baseline design, who performed on 6 students with social anxiety disorder who were selected based on purposive random sampling. The treatment lasted for 12 sessions (60 minutes) with two-month follow-up. To compare the results of these two treatment models, the Social Anxiety Scale (Liebowitz),Self-Compassion Scale-Short Form (Raes & et ‌‌al) Acceptance and Action Questionnaire (Second Version, Bond & et al) and the Valued Living Questionnaire (Wilson & et ‌al) were used. Data were analyzed by visual drawing, recovery percentage,stable change index and six indicators of clinical efficiency.

    Findings

    The results indicated that both methods of ACT Matrix and ACT Focused on Compassion reduced social anxiety (Z< -1.96) and increased acceptance and action flexibility, self-compassion, and a valuable life in the last stage of therapy and follow-up is effective and significant (Z>1.96). Furthermore, the results of this study in the follow-up phase indicated the continuity of the effectiveness and efficiency of these two integrated interventions on social anxiety disorder.

    Conclusion

    This study supports the effectiveness of the Matrix of Acceptance and Commitment Therapy and the treatment of compassion-focused acceptance and commitment in students with social anxiety disorder.

    Keywords: social anxiety, self-compassion, Valuable Living, Acceptance, Commitment Therapy Matrix, Compassion-focused Acceptance, Commitment Therap
  • Mehdi Yousofnia Pasha, Shohreh Ghorban Shiroudi *, Alireza Homayouni Pages 80-92

    One of the most important variables in the subject of family and marital relations is marital adjustment. Therefore, the present study aimed to investigate the role of communication beliefs in predicting marital adjustment mediated by marital inhibition. The statistical population of the study included married women in Babolsar who had lived together for at least 3 years and their level of education was at least until the end of high school. In the present study, 305 people were selected using available non-random sampling method and answered the questionnaires. Questionnaires of marital adjustment, marital inhibition and communication beliefs were used to collect information. The data were analyzed in Amos software using structural equation modeling. Findings showed that there is a positive and significant correlation between the variables of effective communication beliefs and marital inhibition and marital compatibility. There was also a significant negative correlation between the variables of dysfunctional communication beliefs (belief in destructive opposition, belief in spouse immutability, belief in mind reading, belief in sexual perfectionism and belief in sexual differences) and marital inhibition (emotional inhibition, inattention inhibition, verbal violence inhibition, Isolation inhibition and concealment inhibition) There is marital compatibility in the subjects.

    Keywords: Communication beliefs, marital inhibition, marital adjustment
  • Afsaneh Gharibi, Nematollah Salehi * Pages 93-106

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of transactional analysis approach on individual and social adjustment and problem-solving styles of secondary school students. The research method was quasi-experimental with post-test pre-test design with control group. First, the pre-test was performed on both groups using research tools, then the experimental group intervention was performed in 60- 90-minute group sessions with an transactional analysis approach, and finally the post-test was completed again by both groups. The statistical population included all girls’ secondary school students in Firoozabad in the 6 months of autumn and winter of 2019 who were studying in the schools of this city. The sample size was 30 people who were selected by available sampling method and were randomly assigned to two groups of 15 experimental and control groups. Research tools included a Singha & Sing adjustment (1993) and Cassiddy & Long problem-solving questionnaires (1996). The results showed that the mean of adjustment scores and individual and social adjustment components in the experimental group posttest compared to the control group increased significantly. It also showed t that the mean scores of constructive problem-solving styles in the post-test in the experimental group compared to the control group increased significantly. Also, the mean scores of non-constructive problem-solving styles in the post-test in the experimental group compared to the control group have decreased significantly. It can be concluded that counseling with a transactional analysis approach is effective on individual and social adjustment and problem-solving styles of secondary school students.

    Keywords: Transactional analysis approach, Individual, Social Adaptability, Problem Solving Styles
  • Iman Rohi-Dehkordi * Pages 107-119

    The aim of this study was to determine the effect of teaching cognitive emotion regulation strategies on parenting stress and marital satisfaction in parents of children with attention deficit / hyperactivity disorder. The experimental research method was pretest-posttest with a control group and the statistical population included all parents with a child with attention deficit / hyperactivity disorder in Tehran. The statistical sample consisted of 30 people who were purposefully selected and randomly assigned to two experimental and control groups of 15 people. Both groups answered the questionnaires of parental stress and marital satisfaction on two occasions. The experimental group then received 8 sessions of training on cognitive emotion regulation strategies, but the control group did not receive any treatment. The obtained data were analyzed using univariate and multivariate analysis of covariance. The overall results showed that teaching cognitive emotion regulation strategies has an effect on parental stress and its dimensions, ie parental confusion, dysfunctional parent-child interaction, difficult child hobbies, and marital satisfaction of parents with attention deficit / hyperactivity disorder.According to the research findings, it can be concluded that teaching cognitive emotion regulation strategies reduces parental stress and improves marital satisfaction in parents of children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Keywords: emotion regulation, parental stress, marital satisfaction, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Seyed Abdollah Amiri Arjmand *, BAHRAM Mirzaiean, Seyed Mohammad Baghbanian Pages 121-135
    Introduction

    The aim of this study was to compare drug therapy and cognitive-behavioral management of stress on reducing cognitive avoidance and alexithymia (as two inefficient coping styles against stress) in patients with tension headaches.

    Method

    In this clinical trial study, 40 people with tension headache in Sari city were divided into four groups of 10 by convenience sampling. The first group received only cognitive-behavioral stress management, the second group received only medication, the third group received the two treatments together, and the fourth group received no treatment. They completed cognitive avoidance and alexithymia questionnaires before and after the intervention.

    Results

    The results were analyzed by SPSS software and nonparametric tests. The results showed that the first group (stress management) and the third group (stress management and medication) had the highest rank in reducing cognitive avoidance and emotional distress during Kruskal-Wallis test. The second group (drug therapy) and the fourth group (without treatment) had the lowest rank. According to Mann-Whitney test, the difference between the scores of the two groups at the top of the table and the groups at the bottom of the table is significant.

    Conclusion

    The presence of stress management in the top groups of the table shows its positive effect on reducing cognitive avoidance and emotional dysphoria. This result is important for psychologists because the method of cognitive-behavioral stress management can correct some inefficient coping styles against stress and through it to treat tension headaches.

    Keywords: 'cognitive avoidance', 'alexithymia', 'cognitive behavioral stress management'
  • Zohreh Hatami, Fariba Hasani *, Roya Kochakentezar, Fateme Golshani Pages 137-146
    Background and Abjectives

    The aim of this study was to assess the mediating role of cognitive emotion regulation associated with alexithymia and parental behavior based on the eating attitude among girl students.

    Materials and Methods

    The research method was descriptive correlation based on structural equations. The statistical samples of the study included all female high school students in Torbat-e Heydarieh, Khorasan Razavi in the academic year of 2019-2020 (N = 2832), of which 390 were selected according to the Slovin formula and multi-stage cluster sampling. They filled out alexithymia questionnaires by Bagby et al, and parental rearing methods by Baumrind and cognitive emotion regulation questionnaire by Garnefski et al . The obtained data were analyzed by regression equations using Spss 23 and Amos 18 softwares.

    Results

    The findings showed a positive and significant correlation between the variables of alexithymia, permissive, authoritarian parenting behavior and cognitive emotion regulation with eating attitude also a significant negative correlation between the variables of assertive and Authoritative parenting behavior and Cognitive regulation of maladaptive emotion with eating attitude (P < 0.01). Also, The indirect path of eating attitude based on alexithymia and parenting behaviors mediated by and cognitive emotion regulation of adaptive and maladaptive was significant so that 57% of the eating attitude variable was predicted.

    Conclusion

    According to the results, providing adequate training on parenting methods and cognitive emotion regulation skills can affect the formation of eating behaviors and attitudes.

    Keywords: Eating attitude, parental behavior, Alexithymia, Cognitive Emotion Regulation